TEMA DE DEBAT: HI HA D´HAVER CONCERTS GRATUÏTS? CUIDEM EL TEMA ECONÒMIC A LA CORAL?

Benet Camps (5-7-02) deia:
Ja fa més de dos mesos que anem compartint moltes coses i molts minuts.
Potser ha arribat el moment de començar a parlar d'algun tema de debat. Però de quin?
No sé si hi ha gent entre vosaltres que segueixin la publicació electrònica argentina "Claves Musicales" i el seu Forum. Ja fa temps que estan debatent el tema de si els músics han de cobrar per fer la seva feina, però ara el debat es planteja també el que crec que podria ser el nostre tema de debat:
HI HA D'HAVER CONCERTS GRATUÏTS?
AJUDA A PROMOCIONAR LA NOSTRA FEINA?
LES CORALS DE 1ª FILA QUAN EL CONCERT ÉS GRATUÏT EL COBREN DE L'ADMINISTRACIÓ O D'UN ESPONSOR. LES CORALS NO TAN PUNTERES, SI HEM D'OFERIR EL CONCERT DE FRANC, DE QUI COBREM?
COM PAGAREM INSTRUMENTISTES, DIRECTORS, LLOGUER DE LOCAL, DESPESES DE LA CORAL, ETC.?
CUIDEM EL TEMA ECONÒMIC A LA CORAL?
ETC. ETC.
Els missatges evidentment a la llista, però si el tema fa forat i hi ha un debat interessant, posarem a la web les aportacions més interessants perquè es pugui anar seguint l'evolució del debat.
US INTERESSA EL TEMA? HI TENIU ALGUNA COSA A DIR? AGAFA EL TECLAT I VES AIXAFANT TECLES!

Fernando Sortino (10-7-02) deia:
Pel que deies de concert de pagament o no...hi ha hagut tantes vegades que he de fer hores de més al despatx, per tal de compensar el que ens paguen (i tan malament) com artistes, que no sé què més
dir...però hauriem de cobrar per fer música (tenim despeses de estudis, viatges, llibres) que a vegades no arribem a cobrir amb els "cachets"....

Josep Pereira (10-7-02) deia:
A les reunions del baix llobregat, s'ha debatut moltes vegades aquest tema, al final, tot segueix sent el mateix, es continua sense fer pagar entrada als concerts.
Com es fa a la nostra comarca?
1er. Els cantaires, aporten una quantitat mensual per a pagar el mestre.
2on. Cada Coral, es busca "la vida" a fi de recaptar diners, ja sigui a través d'esponsors o de l'Ajuntament de la Ciutat.
Al baix llobregat als concerts anuals MUSICORALS, aquest any hem fet el 17é, de les 32 Corals federades, han participat 30, agrupades en 7 concerts en diferents localitats de la comarca. Cada coral organitzadora, reb una quantitat per a cobrir despeses. Les corals participants no cobren res. Aleshores, una part de les despeses, és donada per la FCEC (central), la resta, els membres de la delegació busquen esponsors que la soportin.
Jo voldria que es donessin més opinions, ja que d'aquesta manera, podria sortir una mica de llum.

Rosita Abel (14-7-02) deia:
Sobre el tema a debat s'hi s'ha de cobrar entrada en els concerts...............
a.. Jo crec que sí que s'ha de cobrar entrada en tots els concerts., encara que sigui una quantitat petita. A excepció dels esponsoritzats, naturalment. La gent que assisteix als concerts hi anirá igualment tant si és cobra com si no i no crec que el cost de l'entrada faci venir menys gens, tenint en compte que els preus normalment seran assequibles. No estem parlant de preus del Palau ni de l'Auditori.
b.. Els directors per descomptat, aquests haurien de cobrar sense excepció. Estant portant a terme una classe. Els cantaires som alumnes que ens podem escaquejar en un moment determinat als assajos o en un concert i deixar de cantar. El director no ho pot fer, i a més no pot faltar . I per maniobrar un grup nombrós s'hi ha de ser, s'ha de preparar.....
c.. Totes les corals tenim despeses que s'han de cobrir amb les quotes dels cantaires, subvencions, espónsors....etc, però si a més a més podem ingressar uns diners dels concerts, ajuden molt a equilibrar el pressupost.
d.. El fet de cobrar una entrada vol dir entrar en valoracions, vol dir que estem presentant una feina que ens ha costat temps i esforç i que la gent l'ha de valorar.

Fernando Sarasa (14-7-02) deia:
Tots sabem que hi ha corals de tots els nivells, professionals, semi-professionals i amateurs. Tot i que la majoria som entitats sense ànim
de lucre, crec que molts estem dins el grup de semi professionals, perquè teòricament cobrem una quantitat que després ens servirà per subsistir com a entitat i per fer front a les despeses (director, viatges, músics, lloguer local,...), i per això tenim un catxet.

Fins aqui tots iguals, però al moment de trobar actuacions remunerades què succeeix? o tens un nom lligat a una història i moltes vegades centralitzat a una Ciutat, una empresa al teu darrera (mecenatge), institucions,..o t'has de buscar la vida per trobar actuacions. Sobre les corals professionals res a dir perque a la fi contractes una feina i potser estem parlant de molts diners, però a l'hora de contractar una coral de nivell mig-alt moltes vegades ens hem guiat pel nom (no cal anomenar cap coral) i puc reconèixer que ens ha passat també a casa nostra a Cambrils.

Crec que una de les formes amb més futur és l'intercanvi remunerat es a dir, jo faig una actuació dins la festa major, un cicle de concerts o un
festival, es a dir he treballat en fomentar el món coral dins la meva localitat o comarca i convido a una coral que també s'ho treballi i
organitzi cicles o concerts remunerats a casa seva. la remuneració pot ser mínima (transport i sopar) fins cobrir tot el catxet i despeses de
manutenció.

Aquesta llista pot servir per saber que la Coral X està treballant amb aquesta peça Y que la vam fer i carai!!! que es de complicada, o saps que ha preparat un programa Z de romanticisme ....i comencem a saber els uns d'els altres, a la fi s'estem coneixent i crec que és important per aquesta idea que estic llançant a la Llista.

Resumint el meu pensament, si una coral treballa i porta grups a casa seva cercant patrocinadors, institucions,... perque no es pot beneficiar
d'aquesta feina?? Crec també que moltes vegades els ajuntaments es mostren receptius a activitats concretes d'un pressupost discret . Presentant propostes concretes i sobre tot el fet de deixar que els polítics en algún moment puguin treure pit d'una cosa a la qual estan donant suport econòmic.

Aquest intercanvi remunerat pot donar bons resultats avui en dia a Catalunya.

A l'Argentina per la meva experiència, els cantaires allà han de pagar una quota mensual o trimestral per poder fer front a les despeses i la majoria dels desplaçaments que fan són pagats de la butxaca de cadascú. De vegades nosaltres ens queixem...

Obro unes vies de debat:

1. De quina manera penseu que és la més adient per promocionar la nostra feina (cercar concerts), concentrar la oferta en una web o un catàleg seria una bona idea o penseu que es millor que cadascú s'intenti promocionar pel seu compte?

2. Penseu que als concerts de càmara quanta gent que assisteix al concerts no ho faria si es fa pagar una petita quantitat per l'entrada (Ex. 3 Euros)

Benet Camps (15-7-02) deia:
Aquests dies he anat veient les opinions que han arribat sobre el tema.
Jo penso que en termes generals als concerts s'hi haria d'anar pagant.
Perquè? doncs per uns quants motius; Fa 20 anys, els directors de les corals no cobraven; la majoria de corals no cantaven gairebé mai amb acompanyament o amb solistes semi o professionals del tot. Avui són innombrables els concerts amb solistes, orquestra, i crec que el 90 % amb el director cobrant. Moltes vegades hem de pagar alguna quantitat per fer servir una sala, pel personal de llums, entrada, etc. I fins ara no hem parlat encara de cachet de la coral, que també hi ha de ser per cobrir les despeses generals de partitures, locals, director, preparador vocal, classes de solfeig, etc.
No cal dir que tothom paga per anar al cinema, a qualsevol esport d'un cert nivell o per anar al Palau o a l'Auditori. I ningú s'ho qüestiona.
Que hem d'establir un preu mínim? D'acord, però cobrem una entrada i estarem normalitzant una situació. I si volem, establim totes les ajudes imaginables: carnet jove, família nombrosa, estudiants, aturats, jubilats, 2x1, amics de l'entitat, socis protectors, etc., però l'entrada ha de valdre X euros.
I un segon punt. Les corals hem d'actuar cobrant. Així de clar. Jo estic a la Coral l'Arpa de Taradell i, a part de tenir establert per acord de Junta que en tots els concerts que organitzem es cobra una entrada de 4 Euros, organitzem una "Diada del Cant Coral" pels volts de Sant Jordi, on convidem a dues corals, una de la comarca i una de més lluny, a venir a cantar i passar la tarda amb nosaltres. I les convidem COBRANT! Nosaltres ja ens espavilem a trobar alguna ajuda, la principal és de l'Ajuntament, i de cobrar entrada pel concert, però si nosaltres mateixos, les corals, no paguem a les corals, qui ho ha de fer?
I acabo amb un tercer punt. Les ajudes d'alt nivell (subvencions oficials, grans empreses, caixes d'estalvi, etc.) haurien de ser per actes molt puntuals. Ara ens trobem que cors bons, p.ex. la polifònica de Puig-reig, l'Orfeó Català, tinguin convenis amb caixes d'Estalvi la consequência dels quals són una sèrie de concerts en pobles, que acullen amb il.lusió una actuació d'un gran cor, I DE FRANC! Després hi va una coral mitjaneta i s'ha de cobrar entrada per fer front a les despeses. Però la gent no entén que per escoltar l'Orfeó Català, no costi ni cinc i per anar a sentir la coral del poble del costat hagi de pagar X euros.
En podem anar parlant.

Xavi Llobet (17-7-02) deia:
Home, jo discreparia una mica del Benet. Les corals hem de saber oferir un "producte" diferenciat si volem actuar i poder cobrar pels concerts. A mi em sembla que el tema de fer o no fer pagar entrada és secundari. Si som capaços d'oferir un concert original, de qualitat i que connecti amb el públic penso que la resta vindrà sola. Per exemple aquest nadal les corals d'Avià i Gironella vàrem atrevir-nos amb el Pessebre de Pau Casals i malgrat que el muntatge era costós al final encara ens va quedar algun raconet i a més a la nostra zona vàrem aconseguir captar públic que habuitualment no ens hauria vingut a veure. La pregunta seria si les corals podem oferir un producte competitiu.

Pel que fa als cors grans ens ho podem agafar d'una altra manera: en un petit poblet per cobrir una part important del catxet d'una gran coral hauríem de fer pagar molts diners i gràcies a algunes institucions és possible que en aquests poblets les puguin sentir. Puc parlar de l'experiència a Puig-reig i malgrat que fem moltes actuacions cada any, si no oferim alguna cosa diferent (musicals, oratoris, ...) no sortiríem de casa.

Bé, ja he posat una mica més de llenya al foc ...

Jordi Marin (17-7-02) deia:
A qui no li agrada anar a un concert de "gorra", encara q sigui el cor Monteverdi? (potser he picat massa alt). Està clar q el què es busca quan
vas a un concert és disfrutar de la música, i molts cops tot i haver pagat una entrada, surts satisfet d'haver gaudit d'una estona de música; però no
sortiries content igual sense haver pagat res?
Tot i això, crec que s'hauria de diferenciar els pocs cors que són professionals (en aquests incloc aquells cors que sense ser-ho, gràcies al
seu nivell, adquireixen un grau de professionalitat) de la multitud de cors que no ho són. Deixant de banda els primers, doncs per mi està clar que la professionalitat s'ha de pagar d'alguna manera o altre, el debat el centraria en els segons.
Potser si que la finalitat seria no pagar, però què és el que ens porta a aquest debat? Segurament el fet que la societat en què vivim no veu la
música com la veiem nosaltres. La música en aquest país està infravalorada, raó per la qual potser si que estaria bé que la gent s'adonés que fer música per la societat és treballar en favor d'aquesta. Així doncs, donada aquesta situació, estaria bé cobrar un preu simbòlic.

Fernando Sarasa (17-7-02) deia:
Afegeixo una altra opinió sobre els concerts gratuits i potser m'agradaria a les persones de la Llista convidar a fer algún comentari sobre la carta que vaig enviar fa uns dies, parlant dels intercanvis remunerats com a font d'ingressos.

Crec que estaria bé cobrar pels concerts, inclús començar a cobrar una entrada similar, parlant d'un concert de fomat ordinari. Tothom sap que una entrada dl cinema val 4-5 Euros, per que no començar a cobrar una quantitat similar tothom, sempre que no sigui un concert amb orquestra o un muntatge oficial.
Inconvenients. també s'ha de estudiar el públic de cadascú, perque cada ciutat, cada poble és un món. Per exemple de vegades a la gent gran li costa estirar-se la butxaca i potser 5 Eur ho veu un pel car.

Una altra solució seria fer socis que no paguessin les entrades però si una qúota al més ,tots sabem que sempre hi ha incondicionals de les corals que no fallen mai, seria una mena de tarifa plana anual i per les corals uns ingressos segurs.

Aïda Díaz Raurell (26-8-02) deia:
En quant a si les corals hem de cobrar o no, em sembla que el dilema és evident. Per una banda som entitats sense ànim de lucre i realitzem una
tasca cultural, però per l'altra, ens exigim un mínim de nivell (el que cada coral pot arribar) i això vol molt d'esforç i sovint hem d'acabar
desembutxacant nosaltres mateixos els diners que necessitem per llogar un piano o fer una sortida a un indret X.

La nostra coral no tenim el problema resolt d'una manera tàcita, sinó que, suposo com tothom, ho anem resolent sobre la marxa. Sempre suspesem quin és el nostre objectiu al preparar un programa i sobretot quin és el catxet que hem de fixar quan ens demanen una actuació o col.laboració...

Evidentment no ho podem fer tot "de gratis" però tampoc tot cobrant. Avui dia tot està molt comercialitzat i per tant les entitats com nosaltres hem de vetllar per fomentar un cert esperit altruista. De fet cantem per què volem, per què ens agrada, perquè així ens sentim més vius... oi?