TV-8. LA RESPIRACIÓ (2) per Magda Martínez, logopeda i mestra de música. Article publicat a Veus, butlletí intern de l'Orfeó Vigatà


LA RESPIRACIÓ (2)

En el Veus anterior vam explicar quins són els músculs que estan implicats en el mecanisme de la respiració. Avui completarem aquest tema explicant quin és el paper de cadascun d'ells.

Recordem que hi ha uns músculs respiratoris primaris (diafragma, intercostals i abdominals) i uns altres de secundaris ( escalè prim, pectorals, esternocleidomastoideo i trapezi superior). Doncs bé, d'aquests músculs n'hi ha uns que intervenen en la inspiració i uns altres que ho fan en l'espiració.

Músculs inspiratoris: Són aquells que intervenen en la inspiració i cada un té les seves funcions específiques. Aquests són:

- El diafragma: És el múscul principal de la inspiració i augmenta la dimensió vertical de la cavitat toràccica.
- Els intercostals externs: Eleven les costelles.
- L'esternocleidomastoideo. Eleva l'estèrnum i, indirectanent, les costelles.
- Els pectorals: També eleven les costelles quan les espatlles estan fixes.
- L'escalè prim: També eleva les costelles i les fixa.

Músculs espiratoris:

- Els abdominals: Comprimeixen les vísceres abdominals.
- Els intercostals interns: Deprimeixen les costelles.
- Els oblics extern i intern: Deprimeixen les costelles inferiors i comprimeixen les vísceres abdominals.

Així, doncs, en el procés de la fonació cal que tots aquests músculs treballin de manera activa i conscient per part nostra:

- En la inspiració: Cal que els músculs inspiratoris es contraguin i puguin realitzar la seva funció amb eficàcia. Hem d'utilitzar-los sempre que volem fer una inspiració completa de cara a omplir el màxim els pulmons. La necessitem quan hem de cantar frases llargues i el millor és acostumar-nos a realitzar-la sempre abans de començar qualsevol cançó. També hem d'aprendre a fer-la aprofitant els silencis de la partitura.
- En l'espiració: Han de contraure's els músculs espiratoris de manera que puguem dosificar la sortida de l'aire i puguem donar la pressió adequada en cada moment. Quan aquests músculs treballen, empenyen el diafragma (que en aquest cas ha d'estar relaxat) cap amunt i disminueixen la dimensió de la cavitat toràccica.

Espero que aquestes observacions us ajudin a entendre una mica millor com ha de funcionar el mecanisme de la respiració i us serveixin de pauta per treballar aquests aspecte tan important de la veu.