TV-7. LA RESPIRACIÓ (1) per Magda Martínez, logopeda i mestra de música. Article publicat a Veus, butlletí intern de l'Orfeó Vigatà


Seguim amb les parts implicades en l'emissió de la veu. I ara és el torn de la respiració.
Els coneixements bàsics que tenim sobre la nostra anatomia solen ser molt generals i sovint a nivell abstracte. En el seu temps, vam memoritzar una sèrie de noms sense saber ben bé on els havíem de situar en el nostre cos. Per això avui us demano que, mentre llegiu aquesta ressenya, aneu fent petites parades per tal de percebre les diferents estructures a dins del vostre cos. Crec que val la pena dedicar temps i energia en el coneixement del propi cos, ja que ens pot ajudar tant a aclarir dubtes, com en el nostre treball de cara a interioritzar una sèrie d'hàbits que ens ajuden a cantar millor.
Quina és l'anatomia del nostre sistema respiratori?. Doncs, tots sabem que l'òrgan fonamental està format pels pulmons. També sabem que és vital per a les nostres cèl.lules l'entrada d'oxigen al cos i que aquest és distribueix a través de la sang. Per tant, els pulmons i el cor han de treballar amb sincronia a fi que aquest oxigen pugui circular. Però són els músculs respiratoris els qui realment possibiliten l'entrada de l'aire al cos.
Hi ha dos tipus de músculs respiratoris:

1.- Músculs respiratoris primaris: Aquests músculs són essencials per a la respiració plena. Estan situats a la part baixa del tors i són molt grans i forts, ja que han de treballar més de 22.000 vegades cada día.
Els músculs respiratoris primaris són:
- El diafragma: És el principal i té la responsabilitat del 75% de tot l'esforç respiratori. És una paret muscular que separa les parts superior i inferior del cos. Aquest gran múscul té la forma d'una cúpula doble que s'aferma al pit com un paracaigudes. Un tendó central marca la part superior de la cúpula amb l'objectiu de deixar espai pel cor. Tal com si fossin els plafons d'un paracaigudes, les fibres del diafragma s'irradien cap a fora des d'aquest tendó. Aquests s'uneixen en la part frontal a la superfície interior del xifoides (un os petit que hi ha al final de l'estèrnum); a través dels costats sobre les superfícies internes del cartílag, de la setena a la dotzena vèrtebra; i cap avall en tota la part frontal de la columna mitjançant el crural tendinós llarg, que s'uneix des de la primera a l a quarta vèrtebra lumbar. El crural actua com una àncora per al diafragma, d'una manera semblant que un mànec assegura un paraigua. Buf! Que espès. Preneu-vos un moment per mirar el dibuix i visualitzar on teniu situat el diafragma.
- Els intercostals: Aquests músculs fan d' "assistents" del diafragma i són entre les costelles.
- Els abdominals: Són els altres grans "assistents" del diafragma i envolten la part frontal del ventre.

2.- Músculs respiratoris secundaris: Actuen com ajudants auxiliars i són importants perquè ens faciliten una major adaptabilitat en la nostra respiració. Estan situats a la part superior del cos. En general són músculs més petits i delicats, però poden actuar amb energia durant períodes curts de temps. A diferència del diafragma, aquests músculs es canses ràpidament i amb facilitat.
Els músculs respiratoris secundaris són:
- Escalè prim a la part frontal del coll, que s'uneix a la part superior de l majoria de les costelles.
- Pectoral situat al pit.
- Esternocleidomastoideo que va des de l'apòfisi mastoides, just darrera de l'orella, fins la part superior de l'estèrnum i la clavícula.
- Trapezi superior que s'estén des de la base del crani fins a la part superior dels omòplats.
Preneu-vos una mica de temps per a mirar la imatge i situar-vos, val la pena.

És molt important diferenciar aquests dos grups musculars de cara a evitar que els seus papers s'inverteixin. Sota cap concepte podem demanar als músculs secundaris que assumeixin el paper dels principals.

El proper número el dedicaré a explicar la funció de cadascun d'ells dintre del mecanisme de la respiració.

Si teniu interès en aprofundir en aquest tema, us puc recomanar una mica de bibliografia:
- "El gran libro de la respiración" de Donna Farhi (Ed. Robin Book). Crec que és un bon llibre que combina diverses explicacions amb tècni ques i exercicis de respiració.
- "Aprende a respirar" d'Hiltrud Lodes (Ed. Los libros de Integral). Aquest llibre té moltíssims exercicis, molts d'ells divertidíssims, per fer sols o en parella.